Tél végi munkák

Azért jó , ha mindent átgondoltan előkészítünk , mert az idő előrehaladtával egyre sokasodnak a tennivalók is…

Akinek nagyobb területen kell gazdálkodnia például gyümölcsös vagy szőlő ültetvények , azok már ilyenkor elkezdik a metszést. Tőlük tanulva akár kicsiben is csinálhatjuk a kiskertben is. Előnye , hogy a még téli álmot alvó fánk vagy szőlőnk kevésbé sínyli meg a metszést , mert mire beindul a tavaszi ébredéssel járó intenzív tápanyag és nedvesség áramlás , addigra beheged a vágott seb. Ráadásul a megmaradt szemekre összpontosulhat az összes tápanyag energia. A behegedt sebekre továbbá nehezebben ragad a fertőzés is .. Szóval érdemes akár már ilyenkor is , főleg ha szép az idő…ja és mozgásnak sem utolsó…

Beszéljünk pár szót a metszésről … Sor szakkönyv és tanulmány született a témában. Nem tisztem tanult szakembereket kritikával illetni.. Nem is szeretném.. Akit komolyabban érdekel a téma , az utána tud olvasni.

Pár alapvető jó tanácsot mondanék csak:

  • Ne sajnáljuk a növényt , ez nem bántás ..fogd fel úgy , mint neked a köröm vagy hajvágás.. Milyen jó érzés utána, igaz?…:-)
  • Mindig éles , tiszta szerszámmal dolgozz… Használat után tisztítsd meg…a szerszámot…
  • Vágni mindig a szem fölött kb. 1 cm -el
  • Meggyet , cseresznyét , szilvát, barackot csak formázzuk…
  • Almát , körtét vissza kell húzzuk 2-5 szemre .
  • Nem varázslat, csak figyelj:       1: Vágj le töböl minden elhalt ágat.

                                                       2: Vágj le tőből minden olyan ágat , gallyat befelé vagy keresztbe megy.

Nagyon jó. Sokat haladtál!

A következő lépés , hogy képzeld rá a leveleket az ágakra.. Az alakításnál annyi ágat vágj le, hogy ne érjen össze semmi semmivel. Így nemcsak a beporzást segíted de permetezni és szedni is könnyebb lesz , ráadásul nehezebben támadnak a kártevők és a betegségek is…

Apukám mindi azt mondta , hogy az első 50 év nehéz.. Így van időd tanulni…

Viccet félretéve.. A metszés folyamatos tanulás. Első évben elég ennyi , aztán lehet tökéletesíteni…

Ha korán jön a melegedés a tavaszi első lemosó permetezést érdemes még a rügyfakadás előtt megtenni. Ez sem nehéz… Szélmentes időben csak a lemosót vízzel, a dobozán megjelölt arányban keverni vagy rázni… Lehetőleg az egész fát minden oldalról megszórjuk…Ennyi.

Utána elöblítjük a kannát kívül belül.. Ruhát cserélük (nem velem , hanem tisztára..) kimossuk a szemünkből a maradék szert és kész…vagy használunk védőszemüveget.

Ha végeztünk a metszéssel a levágott gallyakat összeszedjük. Én le szoktam darálni és komposztálom vagy talaj takarónak használom később.. A kiskertet érdemes kicsit összegereblyézni. Ha van saját trágya forrás (tyúk és nyúl lakik nálunk így erre sem kell költeni…Ha a lányokon múlna lenne szamár , teve , zsiráf és víziló is…de egyenlőre működik a kontroll…Ha nincs saját , mindenképp növényevő állat trágyája kell..( oroszláné nem jó…Vidéken mindig találni valakit , aki tehenet vagy lovat tart… Városban pedig lehet kapni zsákost..

A trágyát mindenképp be kell ásni vagy forgatni a talajba…Ezt jó idő esetén már ilyenkor is lehet….       

Februárban kell elültetni például a mákot. Nem nehéz. A felásott földrészt egyszerűen megszórjuk a zöldségesnél vagy a gazdaboltban vett mákkal. Ezután elgereblyézzük ,belocsoljuk és kész.

Elég gyorsan növekszik. A locsoláson kívül semmi dolog nincs vele. Szép , színes virágjai már áprilisban ékesítik majd a kertet. Ha beérik el fog száradni. A mákocskák a gubóban laknak. Ha megrázod ,hallhatod is.. Ha magszáradt ki lehet vágni vagy óvatosan kirázogatni és akkor utána a lányok tudnak szép díszeket csinálni a gubókból.